Open Monumentendag 2017

essentie exclusief

In het weekend van 9 en 10 september 2017, rondom Open Monumentendag, was in POST Erasmusweg 5 een tentoonstelling te zien van geometrisch abstract werk, onder de titel essentie exclusief.

Essentie is wat blijft als alle franje, alle verhulling weg is. Deze kunst toont de kracht van het weglaten. Dat is absoluut niet saai, de diversiteit van de werken op de tentoonstelling was zeer verrassend. Deze werken raken, door hun verbeelding van een niet-zichtbare denkwereld, aan wat beeldende kunst ís sinds de oprichting van De Stijl.

De Stijl is van blijvende invloed geweest op de ontwikkeling van zowel de beeldende kunst, de architectuur als het design in Nederland. In de getoonde werken is die invloed nog duidelijk aanwezig.

De opgewekte eenvoud en helderheid van de kunstwerken vormden, in samenhang met de tentoongestelde meubels, een versterking van de luchtige, lichte architectuur van de woning.

exposanten

Monika Buch, Carl Möller, Elly Sloep, Suus Kooijman, Herman van de Poll, Paul Brouns, Anne Rose Regenboog, Herman Coppus, Don Satijn, Ada van Wonderen, Ellen van der Wiel, Kees Segers, Gerard van der Horst, Paul Wezenberg, ​Marian Bijlenga.


De tentoonstelling werd georganiseerd door stichting 4+ in nauwe samenwerking met Asnova Architecture en het K.F. Heinfonds Monumenten.